Festival fantazie je sice už nějakou dobu za námi, ale my vám o něm máme tolik co vyprávět! Fanoušci, kostýmy, přednášky, hry a kvízy o ceny, vyrábění a další workshopy. Než vás však s tím vším seznámíme v chystané videoreportáži, nabídneme vám nejlepší článek z našeho workshopu Na chvíli redaktorem na Potterzone CZ. V dalším díle pro vás chystáme patchworkový příběh Potterheadů a odhalíme i lechtivý skandál z Městečka Prasinky.

Upoutávka na workshop na Festivalu fantazie

Začněme tím, že Potterzone letos strčil nos do tajů organizace vlastního pořadu na FF. A nebylo to nedopatřením. Na počátku byl jasný záměr, a tím bylo seznámit zájemce s chodem naší redakce a předat jim užitečné tipy pro psaní webových článků, které by mohli ještě za tepla vyzkoušet, a být tak trochu užiteční čtenářské společnosti.

Worskhopu s názvem Na chvíli redaktorem na Potterzone CZ se sice účastnila jen hrstka odvážlivců, ta ale byla ve svém posvěceném počínání úspěšná. Všechny články napsané doslova na koleni jsme s potěšením přijali a vyzdobili jimi hlavní štáb Potterfanu v Hotelu Fantazie. Jména hrdinných spisovatelů, kteří přežili nejen úvodní kázání o uživatelské češtině, jsou tak navždy zapsána na pomyslném papírovém a hvězdném nebi Potterzoneu.

Výtvory našich (dočasných) redaktorů z workshopu. Foto: Acalanthi. Tip: přetahujte obrázky v galerii zprava doleva a naopak.

Jen jeden článek se však mohl stát Misskou, jíž právě předvedeme na našem molu slávy. Jak už jsme avizovali v našem předchozím článku, slíbili jsme publikovat na našich stránkách nejlepší článek našeho malého klání. Tady je:

Potěš svou lásku a získej plusové body

Myslíte si, že činit se v kuchyni je na dlouho a hodí se to tak akorát pro domácího skřítka? Kouzla pro domácnost nejsou vaší silnou stránkou? Z představy vaření je vám díky hodinám lektvarů mdlo? Pak vězte, že stačí pár minut a skoro žádná snaha, abyste na svátek, výročí, narozeniny či jenom tak vykouzlili úsměv darováním čokoládové lásky jménem BROWNIES.
Pokud máte k dispozici mudlovskou troubu, můžete klidně odložit své hůlky. Na místo nich si připravte menší kastrůlek, větší misku, plech o rozměrech cca 25 x 30 cm, plotýnku vařiče a troubu. Co budete potřebovat dál?

200 g dobré hořké čokolády (nemusí mít 70 % a více kakaa, ani nemusí být obzvlášť drahá, svou práci vykoná i obyčejná čokoláda na vaření)
200 g másla
3 vajíčka
110 g hladké mouky
120 g cukru krupice
2 hrsti ořechů, sušeného ovoce, čerstvého ovoce v různém poměru dle libosti

Mudlovskou troubu začněte nahřívat na 170oC. Pokud budete péci kouzlem, tento krok směle ignorujte.
Vajíčka s cukrem utřete v misce do světlé pěny. Čím více pěny, tím více lásky.
Máslo rozpusťte v kastrůlku spolu s nalámanou čokoládou. Během rozpouštění míchejte, aby se čokoláda s máslem spojila. Za stálého míchání vlijte čokoládovou směs do vajíčkové pěny a míchejte, dokud se vše nespojí v hladký krém.
Jako poslední přijde do těsta mouka a nadrobno nasekané ořechy a ovoce. Hotové těsto hodně lepí a je husté! Po přelití těsta na plech vyložený pečícím papírem pečte v troubě 15-18 minut, kouzlem při stejné teplotě asi o 2 minuty méně.
A teď přichází ta nejtěžší část. Po uvedeném čase ukončete ohřívání. Pokud vše proběhlo, jak mělo, a kouzlo se zdařilo, bude výsledná placka nízká, hutná a na povrchu bude mít tenoučkou pergamenovou vrstvu. Po 5 minutách ve zbytkovém teple plech zcela vytáhněte, placku i s papírem přendejte na talíř. A co je na tom tak těžké? Nejméně 4 další hodiny si toho nesmíte všimnout. Opečené brownies potřebují čas, aby ztuhly a odpočinuly si před svým hlavním vystoupením.
Pro dokonalý finální efekt je potřeba ty sladké nádhery nakrájet. Drobné obdélníčky jsou osvědčenou klasikou. Ale jako dárek je můžete vyšperkovat. Má obdarovaný rád famfrpál a tráví na koštěti víc času než s vámi? Pak ho potěší hříšně dobré Zlatonky. Nebo je to ona a chcete ji pozvat na rande? Vezměte vykrajovátka a vytvořte srdíčka a kytičky. Fantazii se meze nekladou.
Po konzumaci, která je vždy lepší v páru či ve skupině, je vhodné pokračovat nějakou párovou či skupinovou fyzickou aktivitou. Jinak je nad slunce jasnější, že po pár várkách toho sladkého potěšení budete muset navštívit madam Malkinovou a pořídit si větší hábit.

„TEN RECEPT FAKT FUNGUJE,“ říká Dobby, který podle jiného už nepeče.

Apolena Dostrašilová

Vlastnoručně sesmolený článek od Apoleny Dostrašilové. Foto: Acalanthi

Co se nám líbilo na článku od Apoleny, pak to, že dokázala obléct prach obyčejný recept do neobyčejného kabátku. Nejenže jsme tak získali chutný návod k přípravě oblíbené pochoutky, kterou naši Mrzimoři nepochybně brzy vyzkouší, ale navíc jsme s chutí sezobli i vtipnou třešničku na dortu. Jako náruživá češtinářka navíc osobně oceňuji téměř bezchybný pravopis, který mě pohladil po vláskách a uklidnil, že po světě stále chodí lidé, jež s češtinou kamarádí.

Děkujeme nejen Apoleně za originální recept, ale i všem našim (dočasným) redaktorům, kteří se své role chopili se ctí a důvtipem!

Acalanthi

Spoléhám na to, že Moudrý klobouk dobře věděl, co se mnou. A tak mě k mému vlastnímu překvapení poslal do mrzimorské koleje. Přestože mám ale raději modrou než žlutou, zabydlela se má mysl u jezevců tak dokonale, že jsem odhodlaná se za ně bít až do posledního krvavého kola ve hře Potter aktivity, dokud konečně slavně nezvítězíme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..