Každý, kdo kdy četl nebo viděl Harryho Pottera, byl jistě ohromen úžasnými chody, které si studenti užívali kdykoliv se konala nějaká velká slavnost (Halloween, Vánoce, Velikonoce…). Zatímco si vychutnávali dobroty připravené domácími skřítky (no dobrá, úplně všichni ne – Hermiona držela hladovku), my jsme mohli jen slintat a tiše závidět. Nyní ale nadšenci z celého světa vytvářejí recepty inspirované pochutinami z kouzelného světa J. K. Rowlingové. A mezi ně řadíme i několik halloweenských dobrot, které vám nyní přinášíme, abyste si Halloween obohatili.
Nabídka je vskutku široká, tudíž jsme vybrali magické číslo tři pro počet receptů, které vám nabízíme. Konkrétně se jedná o dýňový džus, dýňové paštičky (protože k Halloweenu dýně prostě patří) a čokoládový dort – obecně oblíbená pochoutka Harryho Pottera. Obtížnost na výrobu vzrůstá právě v tomto pořadí. Začněme tedy od toho nejjednoduššího.
Ještě dodáváme, že recepty jsou původně v imperiálních jednotkách, a tudíž přesná gramáž nebo množství mililitrů nemusí zcela odpovídat. Jednou z jednotek je i „hrnek“, který je variantou naší odměrky. Hrnek se liší v USA a v Británii – 1 hrnek v USA přibližně odpovídá 240 ml, zatímco britský je přesně 250 ml. Pokud se tedy budete držet při odměřování čtvrtlitrové risky, jako 1 hrnku lze ostatní odvodit (poměr bude vždy zachován).
DÝŇOVÝ DŽUS

Na přípravu potřebujete:
4 hrnky čerstvého jablečného moštu
1 hrnek dýňového pyré (na internetu lze snadno vyhledat jeho přípravu. Navíc jde o univerzální základ do mnoha pochutin)
1 lžíce cukru (ideálně třtinového)
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky rozdrceného zázvoru
1/4 lžičky muškátového oříšku
Všechny ingredience smíchejte v hrnci a přiveďte ke slabému varu. Nechejte směs slabě vřít po 10 minut, občasně promíchejte. Nápoj lze podávat teplý, anebo ledový: po vychladnutí jej vložte do ledničky a poté podávejte s ledem (v knihách bylo zmiňováno, že Harry měl v oblibě právě studený dýňový džus).
DÝŇOVÉ PAŠTIČKY

Na přípravu těsta potřebujete:
1 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička cukru
špetka soli
1/2 hrnku (asi 125 g) studeného másla
1 blok mascarpone, rozkrájený za studena na kousky
Na přípravu náplně potřebujete:
3/4 hrnku čerstvého dýňového pyré
2 velká vejce
špetka rozdrceného hřebíčku
1/4 lžičky rozdrceného zázvoru
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky soli
1/3 hrnku cukru
Do misky, nebo jiné nádoby na přípravu, vysypte mouku, cukr a sůl. Nastrouhejte do směsi studené máslo a smíchejte směs dohromady, aby nevznikaly hrudky. Přidejte mascarpone a míchejte, dokud se všechno dokonale nesmísí a nevznikne těsto. To poté rozválejte a vytvarujte do dvou kruhů. Zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit alespoň 30 minut.
Mezitím připravte náplň: smíchejte dohromady dýňové pyré, jedno vajíčko, hřebíček, zázvor, skořici, sůl a cukr. Nechejte v lednici, dokud nebude čas náplň použít.

Až těsto vychladne, předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte těsto do velkého kruhu, asi 2 mm silného. V těstě následně vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka, nebo sklenky.
Na jednu polovinu kolečka dejte menší lžíci náplně, přehněte přes ni druhou polovinou kolečka a pomocí vidličky ozdobte okraje vzniklé paštičky. Ostrým nožem vyřežte do horní části paštiček několik řezů, aby mohla unikat pára (lze napodobit do tvaru Harryho jizvy). Dále smíchejte vejce s lžící vody a potřete horní okraj paštiček. Pečte 25 minut, případně do chvíle, kdy se paštičky zbarví do hnědozlaté. Podávejte teplé, či vlažné.
ČOKOLÁDOVÝ DORT

Na přípravu korpusu potřebujete:
12 lžic měkkého másla
1 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku mandlové mouky
1 1/4 hrnku jedlé sody
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžičku soli
3/4 hrnku teplé vody
1 balení čokolády na vaření (AJ recept udává 4 unce = 113 g)
1/4 hrnku kakaa
1 3/4 hrnku cukru
4 velká vejce
2 vaječné žloutky
3/4 hrnku zakysané smetany
2 lžičky vanilkového prášku
Na přípravu polevy potřebujete:
4 1/2 balení čokolády (AJ recept udává 16 uncí = 453 g)
1 hrnek cukru
2 lžíce vody
2 hrnky plnotučné smetany
4 lžíce slaného másla
Nejprve připravte polevu, aby se uležela. Ohřejte cukr s vodou v kastrolu na středním plamenu. Neustále míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Nechejte sirupovou směs vřít, občas vezměte kastrol do ruky a opatrně s ním zaviřte, dokud se sirup nezmění v hnědý karamel. Vzniklý karamel sundejte z plotny a vmíchejte do něj 1/2 hrnku plnotučné smetany. Rozmíchejte metličkou a až se usadí bublání, přidejte zbytek smetany, dále máslo – postupně po půl lžících. Dejte znovu na plamen a míchejte, dokud se vše zcela nesmísí. Přidejte čokoládu, míchejte, dokud se nerozpustí a metličkou šlehejte, dokud není směs lesklá. Nechejte stát při pokojové teplotě 4 hodiny, aby směs zhoustla.
Před pečením předehřejte troubu na 180 °C a máslem vymažte 3 koláčové formy. V teplu-vzdorné misce smíchejte teplou vodu, kakaový prášek a čokoládu. Dejte misku do vodní lázně a míchejte, dokud se směs zcela nerozpustí a nesmíchá. Přidejte 3/4 hrnku cukru a míchejte, dokud nebude směs jemná. Pak ji nechejte odstát.

V misce střední velikosti smíchejte mouku, mandlovou mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
Ve velké misce rozšlehejte vejce a žloutky (4 vejce + 2 žloutky navíc). Přidejte zbytek cukru a míchejte, dokud není směs světle žlutá a nadýchaná. Dodejte čokoládu a míchejte, dokud nebude směs dobře smíchaná a hebká. Postupně vmíchejte máslo tak, aby se dokonal rozpustilo.
Do této směsi vsypte 1/3 moučné směsi připravené na začátku a míchejte. Přidejte polovinu připravené zakysané smetany a opět promíchejte. Vsypte druhou třetinu moučné směsi a promíchejte. Následně dodejte zbytek zakysané smetany a vanilkový prášek. Dosypte zbývající mouku a vše opět řádně promíchejte. Učiňte tak i pomocí špachtle.
Připravte si tři dortové formy a do všech vlijte 1/3 těsta. To rovnoměrně rozetřete a pečte 25-30 minut.
Po vyjmutí z trouby vyčkejte asi půl hodiny před vyklopením a pak nechejte ještě asi hodinu chladnout. Pokud chcete perfektní dort bez nedokonalostí, dorovnejte nerovnosti na všech třech korpusech.

Doprostřed dortového podstavce nalijte lžičku polevy a rozetřete ji – díky tomu se vám dort nebude hýbat během procesu potírání polevou. Položte první korpus na rozetřenou polevu a špachtlí naneste a rozetřete na svrchní části polevu, aby byla všude stejnoměrná, asi 5 mm silná vrstva. Opatrně na tuto vrstvu položte druhý korpus tak, aby přesně seděl na spodní části. Stejným způsobem rozetřete i na tomto korpusu polevu. Následně položte poslední korpus.
Špachtlí rozetřete polevu po stranách a svrchní části. Pro hladké stěny objeďte stranu dortu se stolní škrabkou, čímž polevu vyhladíte. Jelikož se jedná o první vrstvu, nemusí být vrstva úplně dokonalá. Nechte hodinu chladit, aby poleva ztuhla. Poté polijte druhou vrstvou polevy a opět vyhlaďte stěny dortu, aby byly lesklé, jednolité a hladké.
Mnoho zdaru s přípravou, dobré chutnání a báječného Halloweena přeje Potterzone!
Zdroj: https://www.thebakerupstairs.com/2019/10/pumpkin-juice-harry-potter-halloween.html
https://www.thebakerupstairs.com/2019/10/pumpkin-pasties-harry-potter-halloween.html
https://www.buzzfeed.com/marietelling/heres-how-to-make-a-delicious-three-layer-chocolate-cake?utm_term=.ye4ML2BqM#.oaYkvxELk